Af Henrik Vinther Olesen, folketingskandidat for Det Radikale Venstre, Viby

Formanden for menighedsrådet i Borum, byrådsmedlem for DF Knud N. Mathiesen (KNM), tager sig i JP Aarhus 23/4 tid til at drøfte konsekvenser af udfordringerne på verdensscenen, hvor krig og ufred har sendt millioner af mennesker på flugt. Men modsat, hvad man måske kunne forvente, bruger formanden for menighedsrådet ikke sin platform til at tale næstekærlighed og omsorg for Verdens nødlidende.

I stedet opfordrer han til, at Folkekirken sender missionærer ud til den muslimske verden bl.a. for at bremse en skjult muslimsk invasion af Europa, og han opfordrer til, at Europas grænser lukkes hermetisk. De, der slipper gennem pigtråden, skal samles i lejre – og i øvrigt følge de vejskilte til Syrien, som hans partifælle fra Thisted Byråd i disse dage roser i medierne.

Ikke ét ord til omsorg for flygtende børn, der må flygte fra deres bombehærgede hjem i byer, der står tilbage som skeletter af beton og sten efter fem års granatregn. Danske politikere skal holde sig til danske problemer, mener KNM, for Verden stopper ved grænsekontrollen nord for Poetzsch.

Men Verdens problemer er i allerhøjeste grad Danmarks problemer. De kan kun løses i fællesskab med det øvrige Europa og her rækker bomme og pigtråd ikke. Der er brug for årelang bistand, tålmodighed og omsorg for de, der savner. Ikke som modsætning til at bekæmpe den middelalderlige ondskab i ISIS, men som en forudsætning for at kunne bekæmpe den. Det er under pres, at vi skal kende vores grundværdier. Og vores børn og børnebørn vil måle os på, hvordan vi håndterer den situation, vi står i netop nu: Med frygt og mistillid? Eller med hjerte og mod til at stå fast på, at Danmark hjælper mennesker i nød og ikke dømmer dem efter den tro, de har. Modsat skal vi insistere på, at alle skal respektere de danske, demokratiske værdier og bidrage til det samfund de er blevet en del, gerne fra første dag.