Festugen brager afsted med et festfyrværkeri af kulturelle tilbud, der kan få selv den største livsfornægter til at glemme mismodet og genvinde troen på fremtiden. For fremtiden er lys, men desværre er den mere lys for nogle end for andre.

For mens mere end 8 ud af 10 unge generelt går i gang med en uddannelse, er det for udsatte unge under det halve. De udsatte unges vej gennem skolen har ofte været præget af faglige og sociale nederlag, mange kommer fra splittede hjem og ikke sjældent bliver stofmisbrug en snigende fare.

Derfor må ambitionen være, at alle børn kommer gennem skolen med mulighed for at blive udfordret og hjulpet til at kunne gå videre i en ungdomsuddannelse; enten i form af en erhvervsuddannelse eller en plads på de traditionelle gymnasier. Og de, som af den ene eller anden grund ikke når med, mens de er helt unge, får muligheden på den nye Forberedende Grunduddannelse (FGU), som giver unge under 25 år en ny chance for at få den uddannelse, de ikke fik i første omgang. Alle unge skal med, det må være et fælles mål.

De fleste af os går hver aften i egen seng og står op og kan sætte foden under eget bord, men flere end 6.000 danskere – heraf mange og stadig flere unge – lever på gaden som hjemløse. Ofte som resultat af, at det tilbud vi som samfund har kunnet givet i psykiatrien og det sociale system, har spillet fallit. Tallet er trods årtier løfter og ambition om at nedbringe antallet og hjemløse i stedet steget.

Derfor må ambitionen være, at der er en seng til hver en borger, hver nat. Og at alle bliver hjulpet til at kunne klare sig selv, som vi i virkeligheden helst vil.

Vi skal turde sætte sociale mål og forpligte os på, at ingen unge bliver efterladt tilbage.