Nationalisterne i Sverige går frem, mens de som forvalter de øvrige 82,4 procent af stemmerne, er mere bange for at lade den anden få statsministerposten, end at få dannet en holdbar og fremtidssikret regering.

På lige præcis den måde ligner Sverige nu Danmark, hvor det også er otte ud af 10, som ikke har stemt på et parti, som har udlændinge som største – eneste – reelle slagnummer i både valgkampen og hverdagen.

Forskellen er, at i Sverige har alle andre partier – altså de med i alt 82,4 procent af stemmerne – pure afvist den dagsorden, som det nationalistiske parti har sat. I Danmark er billedet et andet, og valget står her mellem, hvilken af de to mest oplagte statsministerkandidater SD’s danske søsterparti vil lade føre sin politik. Et stille råd til de 82,4 procent; husk I er flest og lad ikke halen logre med hunden.

Sverige har ændret sig, sådan er det, det er tydeligt for enhver. Men efter en valgkamp, hvor selv de mest indædte kritikere af medierne efterhånden må medgive, at debatten ‘hinsidan’ ikke har været holdt nede, er billedet klart; der er et massivt flertal for en anstændig tone og debat.