Forstår du heller ikke overskriften? Da jeg afprøvede en national demo-test med udgangspunkt i dansk og læsning for 2. klasse, skulle jeg svare på, hvad et andet ordsprog betyder: “Give den en spand kul”. Jeg er overbevist om, at mit 2. klasses-jeg ikke havde kunnet svaret på det. Hvad er meningen med det spørgsmål?

Det forudsætter da, at man som minimum må have haft undervisning i, hvordan damplokomotivet har fungeret, eller har hørt sine forældre sige det, når der grilles. Jeg synes, det virker tåbeligt. Og jeg er glad for, at jeg ikke er den eneste, der kritiserer testen.

Det er klart som dagen, at de nationale test ikke fungerer efter hensigten, og derfor er der ingen grund til at lade dem fortsætte. To forskere er kommet frem til, at testene er misvisende. Deres ultimative konklusion er, at testene helt skal stoppes.

Det er naturligvis ikke godt. Især fordi folkeskoleeleverne skal gennem 10 test. 10 test, som viser sig at påvirke 20 procent af de børn, der skal tage testen, i en negativ retning, fordi de bliver stressede og nervøse. Af den grund bør de stoppes, fordi det ikke giver mening at presse og bekymre eleverne med test, der ikke virker efter hensigten og giver forkerte resultater.

Blå blok mener, at testene skal fortsætte. Da det er svært for dem at argumentere mod fakta, tyr Venstres Anni Mathiesen og Dansk Folkepartis Alex Ahrendtsen til sige (til Politiken), at forskerne bag resultatet ikke er helt upartiske i deres fremførelse af resultaterne.

Det bekymrer mig, at vores folkevalgte afviser autoriteter på den måde. At blå blok mener, vi skal fortsætte med de nationale test, er næsten det samme som at benægte, at mennesker ikke har en finger med i spillet, når vi oplever klimaproblemer verden over. Det er en besynderlig skepsis over for videnskab og fakta, som jeg tager klart afstand fra.

Når både forskere, lærere og elever siger, at det ikke fungerer, er der noget om snakken.

I Aarhus Kommune har vi, som frikommune, søgt om dispensation til at lade testene bliver frivillige. Jeg er sikker på, at hvis vi får lov, vil skolerne vurdere eleverne på lærernes retvisende vilkår og ikke politikernes fejlslagne og misvisende vilkår. Hvis jeg bliver valgt ind, vil jeg stå som fortaler for, at disse test skal droppes i hele landet